Zgodba.

Bila sta dva mlada brata, Beni in Jaka. Ponudili so jima dve jabolki; eno je bilo večje, izgledalo je lepše in bolj sočno. Beni je okleval in pokazal Jaku, da lahko izbere; Jaka ni okleval in je izbral večje jabolko. Beni je bil ogorčen in užaljen zaradi bratovega obnašanja: “Zakaj si izbral večje jabolko?” Jaka je odgovoril: “Saj si želel, da izberem prvi. Katerega pa bi ti izbral?” Beni je bil še vedno razburjen: “Izbral bi manjšega …”
“To sem predvideval in izbral večjega, zato mi ni jasno. Zakaj si razburjen?” je bil Jaka zbegan.

Trenutek iskrenosti do sebe.
Kakšna se vam zdi Jakova poteza?
Katera bi bila vaša izbira?
Bi si jo upali tudi dejansko narediti?

Velikokrat se znajdemo v podobnih situacijah in kaj naredimo? Odrečemo se svoji možnosti izbire.

S tem se izognemo odgovornosti za svojo odločitev. Kajti lahko bi nas imeli za pohlepne, neobzirne, arogantne … in drugi ne bi bili zadovoljni z nami, lahko bi nas obsojali in morda nas celo ne bi več marali.

Prevečkrat je naša izbira ugajati drugim, izogibati se sodbam, soočenjem. To, česar se morda ne zavedamo, je, da s tem zavračamo sebe. Sebi sporočamo, da si nismo pomembni. IN. Drugim sporočamo, da mi nismo pomembni. Kajti s svojim obnašanjem do sebe učimo druge, kako želimo, da se z nami ravna. In potem smo užaljeni, prizadeti, čutimo zamero, ko izbirajo po svoje.

Pokazati samemu sebi, da si pomemben, ni udobno. A je nujno potrebno za zdravo in izpolnjeno življenje. Kajti življenje se začne širiti, ko začneš delati neudobne izbire.

Niste zadovoljni s svojim življenjem?
Morda lahko začnete razmišljati o drugačnih izbirah.

Če pri tem potrebujete podporo in vodstvo ter ste odločeni, da boste nekaj spremenili, sporočite. Moj trimesečni individualni coaching program je namenjen temu, da obravnava vaše izzive, pokaže vaše možnosti in priložnosti ter vas podpre, da postanete najbolj vplivna oseba v vašem življenju – za vaše življenje. Prijavite se lahko tu.

Če bi raje napredovali bolj počasi, vabljeni v mojo brezplačno Facebook skupino HSP Power (v angleščini). Pridružite se lahko tule.

Za tiste, ki vam je zaenkrat dovolj prejemanje mojih novičk, pa bo uporabna ta povezava.

Izbira je, kot vedno, vaša.

Kaj izbirate?

Fotografija: Anja Benedik