Visoka senzitivnost

(HSP – Highly Sensitive Person)

Senzitivnost je dojemljivost za dražljaje, npr. čustvene dražljaje, za dražljaje iz okolice … Visoka senzitivnost (angl. High Sensitivity) je lastnost, s katero se rodi določen odstotek ljudi. Na znanstvenem področju je opredeljena kot senzitivnost čutne obdelave (angl. Sensory Processing Sensitivity).

Bistvo visoke senzitivnosti je v bolj občutljivem živčnem sistemu, ki zaznava več, tudi tisto komaj zaznavno, in kjer možgani globoko obdelajo vse, kar pride vanje. „Povzroči“ tudi bolj burne čustvene reakcije in večjo empatijo. Naravna posledica vsega tega je, da na določeni točki živčni sistem postane preobremenjen, kar je prej kot pri tistih, ki niso visoko senzitivni.

A visoka senzitivnost je le ena od normalnih lastnosti temperamenta, s katero se rodi približno vsaka peta oseba, obstaja pa tudi pri živalih.

Življenje, ki je prilagojeno visoki senzitivnosti, omogoči razvoj in uporabo darov, ki jih visoka senzitivnost nudi. Po drugi strani pa, če življenjski slog ne upošteva visoke senzitivnosti, lahko to povzroči psihične in fizične težave.

Visoka senzitivnost ni napaka. Ni bolezen. Ni okvara. In ni nekaj, kar bi lahko ali bilo potrebno popraviti, ozdraviti, odpraviti … Je preprosto normalna prirojena lastnost. Ki se po vsej verjetnosti deduje.

Več o visoki senzitivnosti si lahko prebereš na moji spletni strani www.visokosenzitivnaoseba.si tukaj. 

Tule si lahko snameš brezplačni e-knjigi, ki sem ju poimenovala Začetni set za visoko senzitivne: priročnik in delovni zvezek. E-knjigi ti lahko pomagata pri boljšem razumevanju visoke senzitivnosti in sebe.

Če nisi prepričan(a), ali imaš to lastnost ali ne, si lahko pomagaš s pomočjo informativnega testa, ki je v slovenskem jeziku na voljo tu.

 

 

#HSPVŠTEVILKAH – #VSIDRUGAČNIVSIVREDU

Za boljšo predstavo zastopanosti v vsakdanjem življenju nekaj okvirnih številk (malo sem se zabavala z zemljevidom):

V Sloveniji je dobrih 2 milijona prebivalcev, kar pomeni, da je med njimi med 300.000 in 400.000 takih, katerih živčni sistem je bolj senzitiven. Na Gorenjskem je med okrog 200.000 prebivalci od 30.000 do 40.000 oseb, ki globoko zaznavajo in te zaznave temeljiteje (od večine) obdelajo. V jeseniški občini lahko med približno 21.000 prebivalci najdemo od 3.150 do 4.200 posameznikov, ki jih motijo preveč močni dražljaji. Mestna občina Ljubljana ima med več kot 288.000 prebivalci od 43.200 do 57.600 predstavnikov, ki so lahko zelo hitro preveč vzdraženi. V občini Hodoš je glede na statistiko raziskav med 367 prebivalci od 55 do 73 takih, ki so bolj čustveno odzivni in empatični. In med več kot 13.000 prebivalci Ilirske Bistrice jih je najbrž od 1.950 do 2.600 takih, ki so občutljivi za tiste komaj zaznavne dražljaje.

 

Kar precej, kajne? Osvobajajoče morda? Jaz sem občutila veliko olajšanje, ko sem ugotovila, da TO ‘nisem le jaz’, da ima TistO, kar sem doslej dojemala kot mojo čudnost, neprilagojenost, neprimernost in še kaj … boljšo oznako. Da je lastnost. Visoka senzitivnost. Da ima ime.

Kljub nesimpatičnosti označevanja, etiketiranja in predalčkanja mi je bila ta oznaka, to poimenovanje v olajšanje (kot nek začetek, da sem vedela, kje iskati nadaljnje informacije). Ker sem se zavedela, da nisem sama, temveč nas je več, da nisem čudna, ampak da sem visoko senzitivna oseba. In da to ni nič manj dobro kot tisto, kar je značilno za ostalih 80 % ljudi. Huh!

 

 

                                  

 

 

PRIJAZNE BESEDE O MENI IN MOJEM DELU:

Pričakovala sem, da bom izvedela kaj več o sebi kot visoko senzitivni osebi. Želela sem postaviti meje, da bi se kot visoko senzitivna oseba zaščitila. Po srečanju se počutim dovolj okrepljeno, da postavim svoje meje, hkrati pa imam izdelano tudi strategijo, s katero se lahko uspešno obranim nezaželenih občutkov in nezdravih razmerij.

Manca je bila potrpežljiva in prisotna z mano, tako da sem se počutila dovolj sproščeno deliti svoje negotovosti. Kadar sem se ujela v past svojega ozkega razmišljanja, me je znala nežno pripeljati tja, kjer sem lahko videla celotno sliko. Kot visoko senzitivna oseba res cenim Mančino razumevanje in hkrati profesionalnost glede moje ranljivosti. Njen coaching je učinkovit in transformativen, hkrati pa se lahko počutite sproščeni in ji zaupate svoje težave v zvezi s senzitivnostjo. Ima obširno znanje s tega področja in je vešča dela z visoko senzitivnimi osebami. Zagotovo bi jo priporočila!“

– Yannan, Velika Britanija

 

Sem pa res vesela, da sem vas našla in definitivno vas spremljam. Ne glede na vso vsebino, ki jo lahko sedaj najdem na spletu o HSP, ste vi edini dosedaj, ki ga poznam, ki naslovite vse moje lastnosti in razločite, kaj je visoka senzitivnost in kaj ni več. … po vsem kar sem izvedela od vas, so se mi stvari poklopile … in sedaj se mi zdi, da lahko končno grem naprej.“

To je res nekaj novega zame, da me nekdo razume

– Damjana, Slovenija