Visoka senzitivnost malo drugače

 

Visoka senzitivnost je lastnost, s katero se rodi približno vsaka peta oseba. Če vi niste med njimi, obstaja možnost, da poznate nekoga, ki je. Ali, da imate radi nekoga, ki je visoko senzitiven. 

Je običajna (normalna) lastnost temperamenta in čeprav je le ena od lastnosti, je hkrati izjemno pomembna.

Zakaj?

? Ker vpliva na našo celotno izkušnjo življenja.

 

Kako to?

? Različna dovzetnost za izkušnje.

Na podlagi raziskav so ugotovili, da je otrok, rojen z lastnostjo visoke senzitivnosti, ki je imel dobro otroštvo (obstajala je kvaliteta ujemanja pri njegovem odraščanju), kasneje v življenju bolj uspeval v primerjavi z otrokom, ki je odraščal v podobnih okoliščinah, a nima te lastnosti. In da je na visoko senzitivnega otroka, ki je izkusil ne dovolj dobro otroštvo, to vplivalo močneje oziroma mu bolj škodovalo, kot otroku, ki je odraščal v podobnih okoliščinah, a ni visoko senzitiven.

? Fino uglašen aparat (bolj občutljiv živčni sistem) potrebuje bolj skrbno nego.

Dokazi tega so vidni skozi celotno visoko senzitivno življenje. Način, ki deluje za večino, ni zdrav za visoko senzitivne. Ne na dolgi rok.

Potrebujemo (tudi jaz) več spanca, tihega časa in časa v samoti, da predelamo vse informacije in dražljaje, ki jih je naš živčni sistem vsrkal vase oziroma zaznal. Da omogočimo našemu živčnemu sistemu in našim (globoko obdelujočim) možganom odmor od stimulacije.

? Naš prag, pri katerem smo preveč zasičeni ali celo preplavljeni z vsem, se morebiti zdi nižji, a dejansko ni.

Več vsrkamo vase, zaznamo prej (in več), obdelujemo globoko, čutimo močneje. IN ZATO, ko drugi mislijo (mislite?), da se bo naše prilagajanje in pot proti kompromisu šele začela, veste kaj? V tistem trenutku se mi že prilagajamo, dejansko obstaja velika verjetnost, da smo tudi že precej blizu rdeče črtice na merilcu.

? Naši možgani delujejo drugače (globina procesiranja je temeljna značilnost te lastnosti); nekateri centri v možganih in določene možganske celice so bolj aktivne. Naša čustva so močnejša, naša empatija tudi.

Kar nas pripelje nazaj do otroštva (in potrebe po tem, da nas nekdo nauči, kako upravljati s svojimi čustvi) ter naše skrbi zase (tudi za svoje energetske in čustvene meje).

 

Kako vam uspeva skrbeti za vaš fino uglašen aparat, ki ste vi?

Če boste pri skrbi in vzdrževanju – ali pa pri razbiranju navodil – ugotovili, da potrebujete podporo in vodstvo, vam lahko pomagam.

Sporočite mi.

 

Fotografija: Anja Benedik