Tvoje ali tuje?

Še vedno imam močan spomin na dogodek izpred veliko let (iz srednje šole), a nikoli nisem mogla zares dojeti, kaj se je zgodilo.

Sošolkin brat je izgubil življenje v prometni nesreči in cel razred je šel izreči sožalje. V nekem trenutku sem začela nekontrolirano jokati. Nisem imela pojma, kaj se je zgodilo, zakaj tako močno jočem, zakaj takrat. Ljudje okrog mene so me gledali, obsojajoče. Kasneje sem jih celo slišala – kako je bilo moje vedenje neprimerno.

Dandanašnji?

Še vedno jočem, seveda. Zelo pogosto se zgodi, da začnem jokati ali dobim solzne oči, brada se mi začne tresti in moje ustnice se spremenijo v napol grimaso. A dandanes imam možnost odločitve.

Visoko senzitivni posamezniki smo bolj dovzetni za to, da vsrkamo energijo, čustva, razpoloženje ali celo misli drugih ljudi. Sprejmemo jih za svoje, jih izrazimo. In čeprav je več možnih razlogov, zakaj sem takrat tako jokala, sem precej sigurna, da so bile vzrok moje šibke (neobstoječe?) meje. Zaradi česar sem izrazila žalost, ki sem jo sprejela vase. Žalost, ki ni bila (vsa) moja, ampak od drugih.

Dejstvo je, da za to lahko krivimo visoko senzitivnost. Za vse. A dejansko to ni resnica. Ni celotna resnica.

Da, bolj smo dovzetni.
IN.
So načini, kako se s tem soočiti in nekaj ukreniti.

Kako je z mano sedaj? Poznam se. Vem, kaj se dogaja. Vem, kaj storiti. In tako včasih jočem. Drugič ne. Ne, kadar čustva niso moja. Ne dovolim, da me preplavijo ali prevzamejo kontrolo nad mano. Postavim meje. Naredim kaj drugega.

Kako pa je z vami?
Kakšne vrste gostitelj(ica) ste?

Ni tako enostavno razločiti, če je nekaj tvoje ali ne. Tako tvoje lahko “izgleda”.

Vzemimo to veščo, na primer. Tako lepa je, izgleda kot metulj. Le da to ni.

Da razločiš, moraš biti pozoren.

Če ne želite biti gostitelj tistega, kar pripada drugim, in bi potrebovali podporo, vas vabim, da mi to sporočite.

Povezava za individualno delo z mano: https://forms.gle/z5cT3Roqxq8xeeEW9.

Povezava za včlanitev v mojo Facebook skupino HSP Power (v angleščini): https://www.facebook.com/groups/HSPOwningPower/.