Predavanja o visoki senzitivnosti

 

Kako visoko senzitivnost postaviti na zemljevid običajnih („normalnih“) lastnosti temperamenta in jo ločiti od prekomerne občutljivosti, saj visoka senzitivnost kot lastnost temperamenta v svojem bistvu predstavlja le občutljivost, ki je večja od povprečne?

 

Fotografija: Anja Benedik

Na pot aktivnega iskanja odgovorov na vprašanje sem zakorakala na način, ki mi je bil najbolj dostopen: s predavanji o visoki senzitivnosti. Na njih predstavim visoko senzitivnost, njene karakteristike – kako se kažejo in kaj povzročajo, če niso prepoznane, ter tudi, kako ravnati, da visoka senzitivnost ne otežuje in greni življenja, ampak ga bogati in dela bolj barvitega.

S svojimi predavanji omogočim prisotnim začutiti bistvo visoke senzitivnosti ter osnovno razumevanje lastnosti in sebe. Moja močna želja pa je ob tem v vseh nas prebuditi in okrepiti energijo prepoznavanja in dojemanja samih sebe kot „normalnih“ ljudi, enako vrednih in dovolj dobrih. Menim, da je to eden od temeljev za spremembo prevladujoče paradigme, po kateri je visoka senzitivnost šibkost, nekaj manj vrednega, da je napaka, okvara ali motnja. Tako mišljenje nas peha v še večje zaničevanje človečnosti, empatije, solidarnosti in poštenosti.

 

Čudovita knjiga – enciklopedija z naslovom Wholistic Healing for the Highly Sensitive Person (HSP) celovito obravnava visoko senzitivnost in vse, kar je povezano z življenjem visoko senzitivne osebe – vključno z zdravljenjem ranjenosti, na katere nihče ni imun, visoko senzitivne osebe (in še zlasti visoko senzitivni otroci), pa smo zanje še bolj dovzetni.

Za visoko senzitivne osebe je izjemen blagoslov opredeliti in razumeti karakteristike naše visoke senzitivnosti. To nam omogoča razjasniti in dojeti načine, kako čutimo o sebi, in načine, kako se odzivamo na druge in na splošno na svet. Omogoča nam, da naredimo določene prilagoditve, zato da se bomo bolj udobno počutili v sebi in v svojih interakcijah z drugimi.“ 

Da bi lahko razumel, kako obravnavati svoje življenjske izzive na celosten način, moraš te izzive najprej razumeti. Vendar pa te sami opisi teh izzivov ne usposobijo za to, da bi lahko razumel globlje ležeče celovite izzive, vpletene v to, kako so se te izkušnje v tebi razvijale, niti različnih načinov, kako jih obravnavati.“ 

(Daniel J. Benor, Wholistic Healing for the Highly Sensitive Person (HSP), stran 22 in 23; prevod Manca Klinar)

 

Razumevanje visoke senzitivnosti in kako se kaže v življenju je izjemnega pomena. Ne le za visoko senzitivne osebe same, temveč tudi za osebe, ki to niso. Nekdo, ki ni visoko senzitiven, težko razume in prizna izkušnjo visoko senzitivne osebe, če sploh ne ve, da je visoka senzitivnost prirojena lastnost približno petine vseh ljudi. Zavedanje in poznavanje te lastnosti lahko omogoči boljše medsebojne odnose in s primernejšo organizacijo dela tudi večjo učinkovitost visoko senzitivnih zaposlenih.

Moja največja želja pa je, da bi vsi, ki se ukvarjajo z vzgajanjem, varstvom, zdravljenjem in izobraževanjem otrok, vedeli za to lastnost, jo (pre)poznali in visoko senzitivne otroke obravnavali tako, kot to potrebujejo. In da bi vse otroke obravnavali z mislijo na otrokovo najvišje dobro in ne iz svoje ranjenosti. Kajti otroštvo je čas največjega potenciala pri vseh, pri visoko senzitivnih otrocih pa se učinek v tem obdobju narejenega dobrega ali slabega še poveča in odločujoče vpliva na njihovo nadaljnje življenje.

 

Če bi radi svoji skupnosti omogočili boljše razumevanje visoke senzitivnosti z mojo predstavitvijo, vas vabim, da mi to sporočite po elektronski poti na naslov manca@mancaklinar.com.

Z veseljem pripravim predavanje z vsebino, ki vam lahko to najbolje omogoči.