„ČE SE ZEMLJEVID NE UJEMA S POKRAJINO, JE ZEMLJEVID NAPAČEN.“*

 

Zemljevid naj bi nam pomagal navigirati in se pomikati po zemeljski površini. Da to nalogo lahko opravlja, mora zemljevid ustrezati okolju, ki naj bi ga prikazoval. Precej logično in očitno, kajne?

In ko hodimo ali se vozimo po nižinskem svetu ter skušamo najti pravo pot, v rokah pa držimo zemljevid gorske pokrajine ali obalne regije, bomo kaj kmalu ugotovili, da nekaj ni v redu. Kaj tedaj?

 

No, ko zemljevid ne ustreza površini, na kateri smo, ne krivimo površine, da se ne ujema z zemljevidom, kajne?

Ne začnemo površine prilagajati zemljevidu. Kajne?

Uporabimo drug zemljevid – ali pa gremo na lov za pravim zemljevidom.

 

In medtem ko je bilo veliko zemeljske površine že izmerjene in kartografirane, površina, ki jo imam v mislih, še ni.

Je osebna in individualna; površina so naše potrebe, naše želje in naše izbire.

In zemljevid govori o tem, na kakšen način živimo svoje življenje – kako skrbimo za zadovoljevanje svojih potreb, izpolnjevanje svojih želja in kaj storimo s svojimi izbirami. Zlasti, ko gre za medosebne odnose in za naše zdravje.

 

Zakaj torej mi, visoko senzitivni, krivimo površino za to neujemanje z zemljevidom?

Zakaj se kar naprej trudimo površino prilagoditi, da bi se skladala z zemljevidom?

 

Ker nam nihče ni povedal, da potrebujemo občutno drugačen zemljevid!

 

Biti visoko senzitiven pomeni ne samo to, da ti koristi izdelati svoj lasten zemljevid (kot vsem ostalim), temveč tudi to, da bo tvoj zemljevid izrazito drugačen od zemljevida, ki ga ima 80 % ljudi.

Dejstvo je, da štiri osebe od petih po vsej verjetnosti ne bodo imele pojma, o čem govoriš, ko opisuješ svoje izkušnje in dojemanje – ali svoje izzive in potrebe. In veliko tvojih potreb je v resnici več kot to; so zahteve. Če želiš biti zdrav(a), seveda.

Ali je ob takem odstotku sploh presenečenje, da pogosto uporabljani zemljevidi ne ustrezajo našim posebnim površinam? Kajti čeprav so personalizirani, imajo ti večinsko uporabljeni zemljevidi kljub temu določene podobnosti.

 

Za visoko senzitivnega posameznika to pomeni, da mora ustvariti več kot le svoj osebni zemljevid, edinstven za vsakega posameznika – kajti to ne bo dovolj. Pomeni, da mora zemljevid nasloviti in upoštevati edinstvene posebnosti, ki jih ima površina zaradi visoke senzitivnosti.

 

Ustvarjanje zemljevida je proces.

Da bi lahko živel(a) kvalitetno življenje, moraš ugotoviti, kaj točno to zate predstavlja.

Potrebuješ najti svoj način.

To storiš tako, da spoznaš več o sebi in o tem, kar te podpira. In da spustiš vse ostalo.

 

Za visoko senzitivne je izjemno pomembno, da je njihov zemljevid z njihovo pokrajino zelo natančno uglašen – kar pa v poplavi pogosto nasprotujočih si informacij ni lahka naloga.

 

Potrebna je visoko senzitivna oseba IN nekdo, ki ve, kako se ustvarja zemljevide, da ti pomaga najti in ustvariti tvojega. In takih ljudi ni veliko.

 

Jaz sem ena.

 

* Uvodni citat je napisal Gordon Livingston.

Fotografinja: Anja Benedik